Onderzoek en kennisinnovatie

Feitenkennis en tacit knowledge

Het ervaringsgericht werken binnen de vaktherapie AG biedt de cliënt een ervaring die tot reflectie uitnodigt. Materiaalkeuze en werkwijze worden zodanig ingezet dat die ondersteuning biedt aan de ontwikkeling die de cliënt doormaakt. Ook het werkstuk zelf vertelt een betekenisvol ‘verhaal’ dat de cliënt en de therapeut samen kunnen duiden.

Vaktherapeuten baseren hun diagnose en aanpak op hun waarnemingen in het therapeutische proces; op het werk van de cliënt en op hun eigen therapeutische kennis. Naast deze expliciete kennis en vaardigheden van de therapeut speelt ook een meer impliciete en soms intuïtieve ervaringskennis – de zogeheten tacit knowledge – een belangrijke rol.

Verantwoorden en onderbouwen

Overheden, zorgverzekeraars en zorginstellingen vragen in toenemende mate om bewijzen van de werkzaamheid en effecten van vaktherapie en ook van antroposofische zorg. Het is noodzakelijk om het therapeutisch handelen te verantwoorden en te onderbouwen. Het expliciteren van de tacit knowledge, die binnen de vaktherapie AG een duidelijke rol speelt, wordt daarmee ook steeds belangrijker.

Binnen de NVV-AG draait de werkgroep Onderzoek en Kennisinnovatie op dit moment wegens onderbezetting op een laag pitje. Samenwerking met het Lectoraat Antroposofische Gezondheidszorg en met de opleiding Vaktherapie AG is er wel en is voor de NVV-AG belangrijk.

Data-aanlevering voor onderzoek

Bij dataverzameling voor onderzoek naar vaktherapie AG spelen de leden van de NVV-AG een essentiële rol. Zonder praktijkdata kan er geen onderzoek gedaan worden. Het bestuur roept haar leden dan ook van harte op om alle ervaring en kennis zoveel mogelijk te delen en wanneer bijvoorbeeld een oproep voor informatie of deelname wordt gedaan in de I&I, daar zoveel mogelijk gehoor aan te geven.

Onderzoek Annemarie Abbing over beeldende therapie AG bij angst

Beeldende therapie AG is effectief in het verminderen van angstklachten bij vrouwen met een angststoornis. Dit blijkt uit het onderzoek van hoofdonderzoeker Annemarie Abbing, verbonden aan Hogeschool Leiden en gepromoveerd bij Universiteit Leiden. Zij heeft voor het eerst in Nederland een vergelijkend onderzoek (RCT) gedaan naar de effectiviteit van beeldende therapie bij vrouwen met angstklachten. Het onderzoek is gepubliceerd in  ‘Frontiers in Psychology’.

KenVak

Het lectoraat Kennisontwikkeling Vaktherapie (KenVaK) is een landelijk samenwerkingsverband tussen zes hogescholen, waaronder ook Hogeschool Leiden. De missie van KenVaK is om kennis te vermeerderen op het gebied van vaktherapie. Zie hier voor de lopende onderzoeken.

Databank Vaktherapie

In de Databank Vaktherapie van de FVB kun je relevante onderzoeksliteratuur met betrekking tot vaktherapie vinden. Ook zijn in de databank artikelen uit het Tijdschrift voor vaktherapie opgenomen, zoals een case report over beeldende therapie AG met een vrouw met angstklachten.

Aandacht voor jou als geheel

Op de website Aandacht voor jou als geheel wordt informatie gegeven over antroposofische zorg en staat ook literatuur en onderzoek.