Vaktherapie AG

Alle vaktherapeuten, AG en niet AG, werken ervaringsgericht en zetten hun werkvorm, techniek en materiaal in om cliënten te ondersteunen in hun therapeutisch proces. Antroposofisch geïnspireerde (AG) vaktherapeuten maken daarbij gebruik van aanvullende werk- en zienswijzen vanuit de antroposofie. In de antroposofische gezondheidszorg heeft kunstzinnige therapie (nu vaktherapie AG) een vanzelfsprekende plek. De gezondheidsbevorderende impact van kunstzinnig en ervaringsgericht werken, via muziek, beeldende kunst, verhalen en beweging, wordt binnen de antroposofie al erkend zolang het bestaat.

Impressief werken

Het zichtbaar maken van gevoelens en gedachten is een veelgebruikte expressieve werkwijze binnen de vaktherapie. Dat wat de cliënt ervaart van binnen brengt hij tot expressie.
Daarnaast wordt er in de vaktherapie AG ook bewust een impressieve werkwijze ingezet. Bij impressief werken worden specifieke ervaringen aan de cliënt aangeboden. Deze oefeningen hebben een werking op de cliënt; ze leiden tot impressies, innerlijke ervaringen. Het idee is dat deze impressies zowel fysieke als psychologische uitwerkingen hebben en de vitaliteit, veerkracht en zelfregulatie van de cliënt helpen activeren en versterken.
Bewust gebruik van specifieke kleuren binnen de beeldende therapie AG is hier een voorbeeld van.

Fenomenologie

Een belangrijke therapeutische vaardigheid is het oordeelvrij waarnemen. De fenomenologische methode houdt een specifieke manier van waarnemen in, waarbij de waarnemer 3 stappen doorgaat: de feitelijke waarneming, de invoelende waarneming (bv. door een houding na te doen of zelf te voelen hoe iemand beweegt) en tot slot op basis hiervan te komen tot een essentie, tot de kakrateristiek van het 'fenomeen' dat waargenomen wordt. Deze methode vraagt terughouding van eigen subjectieve oordelen en een open, verwonderde blik.
Vaktherapeuten AG zijn in deze fenomenologische methode geschoold.

Werken met processen

In de vaktherapie AG wordt veelal met processen gewerkt. Zowel binnen een oefening als binnen een therapeutisch traject is het doorlopende proces belangrijk, waarbij iedere stap volgt en 'bouwt' op de stappen daarvoor.
Ook wat betreft thema's in de therapie wordt vaak aangehaakt bij processen in de natuur. De stroom van het leven, met zijn natuurlijke wetmatigheden (na een winter komt bijvoorbeeld altijd een lente) wordt vaak verbonden aan vaktherapeutische oefeningen omdat deze houvast én perspectief bieden en de cliënt uitnodigen om ook op een procesmatige manier te kijken naar zichzelf. Het einddoel is niet in één keer bereikt, maar een mens ontwikkelt zich stap voor stap.

Blikrichtingen

Binnen de vaktherapie AG worden diverse blikrichtingen en indelingen gebruikt, ter ondersteuning van de waarneming van mensen en hun hulpvragen. De bekendste is waarschijnlijk de indeling in 'hoofd, hart en handen', die ook buiten de antroposofie veel wordt genoemd.
Een andere belangrijke indeling is die van een mens in het fysieke lichaam, de vitaliteit/levensenergie, de psychische processen en het inidviduele ik. Deze 'vierledigheid' van de mens kan behulpzaam zijn bij het achterhalen van waar het probleem zit. Is iemand vooral vermoeid? Of vindt iemand het moeilijk om persoonlijke keuzes te maken? De insteek van de therapie hangt af van het gebied waar het probleem zichtbaar wordt.
Er zijn nog vele andere indelingen en blikrichtingen die gebruikt kunnen worden door vaktherapeuten AG, zoals de verschillende constituties, zintuigen, levensfasen, temperamenten, enzovoort.

Specifieke AG technieken

Vaktherapie AG omvat de disciplines beeldende therapie, muziektherapie en spraak&drama therapie. In al deze disciplines worden soms specifieke technieken ingezet die vaak antroposofisch genoemd worden. In de beeldende therapie AG wordt bijvoorbeeld vaak nat in nat geschilderd en worden nadrukkelijk aparte kwaliteiten toegekend aan de verschillende kleuren van de regenboog, wat binnen reguliere beeldende therapie minder bekend is. Ook in de muziektherapie AG worden instrumenten ingezet, zoals een lier, die minder bekend zijn in de reguliere muziektherapie. In de spraak&drama therapie wordt de spraak nadrukkelijk ingezet binnen de dramatherapie.

Klik hier voor meer informatie over de geschiedenis van vaktherapie AG.